Categorii Social

Gândirea proprie, pe cale de dIspariȚie?!

Într-o lume plină de certitudini, actul gândirii proprii și argumentate, a devenit o fărădelege pe care nu se admite a o tolera. Mai ales în spațiul public!

Nu știu dacă v-ați luat sau nu, răgazul necesar pentru a observa modul în care populația a fost învățată să gândească în slogane scurte, directe și pe cât posibil cu puternic impact emoțional.

Argumentările au dispărut! Nu pentru că nu ar fi necesare, nu pentru că nu s-ar impune, nu pentru că nu ar avea public sau alte aspecte de acest gen, ci pentru simplul fapt că ele sunt periculoase!

Cum adică periculoase? Periculoase prin însăși natura lor. Parcurgând o argumentare, indiferent de natura acesteia, suntem puși în situația de a gândi critic, cu tot ceea ce presupune această acțiune: analiză și evaluare a afirmațiilor/informaților, reflecție asupra acestora, examinarea dovezilor și a raționamentului oferit, precum și judecarea faptelor.

Astfel că, indiferent de natura argumentației supuse discuției, aceasta implică și presupune intervenția gândirii critice. Iar după cum bine știm, o acțiune repetată, în cazul acesta gândirea critică, tinde să devină un obicei. Iar dacă gândirea critică devine un obicei, impactul și utilitatea sloganelor gata servite scade drastic, persoana ajungând în situația și poziția de a discerne, evalua și interpreta singură evenimentele, situațiile și subiectele supuse atenției.

Acum, de ce această situație ar fi una periculoasă, și mai ales, pentru ce sau pentru cine? Este o întrebare la care vă las pe voi să răspundeți…

Fii sociabil, se poartă...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply