Social

Ziua mondială a sănătății mintale

10 Octombrie este desemnată ca fiind Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Este ziua în care ar trebui să conștientizăm că, mai ales în ultima perioadă și în conformitate cu ultimele date din domeniu, problemele de natură psihică au început să fie din ce în ce mai des întâlnite, și din ce în ce mai diverse.

Nu vreau să încep și să înșir aici statistici despre amploarea și gravitatea fenomenului, ci doar să încerc să trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, la noi în țară, nu se fac suficiente eforturi și nu se demarează acțiuni puternice pentru combaterea fenomenului pe de o parte, iar pe de cealaltă parte, pentru a elibera din ce în ce mai mulți concetățeni de sub lanțul prejudecăților pe care le avem în acest sens. Fie că noi ne confruntăm cu astfel de probleme, fie că cei din jurul nostru se confruntă, din nefericire, prejudecățile sunt acolo. Și nu ajută, din contră, amplifică problema!

Desigur, atunci când te confrunți cu o astfel de problemă, primul pas este recunoașterea și acceptarea acesteia, iar ulterior, normal, urmarea celorlalți pași care se impun într-o astfel de situație. Dar cum să faci asta, când, contrar tuturor bunelor practici, recomandărilor, standardelor internaționale și a omeniei în general, ești instant pus la colț, marginalizat, etichetat ca fiind prea slab, sensibil și altele?! Astfel de atitudini nu fac nimic altceva decât să agraveze problemele întâlnite de persoanele în cauză și să le determine să încerce să și le ascundă cât mai bine cu putință, atunci când asta este încă posibil. Însă, cu siguranță/de cele mai multe ori, la un moment dat cortina va cădea, iar probleme vor răbufni violent și distructiv. Atât pentru persoanele în cauză, cât și pentru cei din jurul lor. Iar exemplele în acest sens sunt nenumărate, doar deschideți TV-ul, fiecare zi își are exemplele ei.

Acestea fiind spuse, doresc să le urez tuturor aflați în diverse perioade/momente ale vieții, însănătoșire grabnică! Și tuturor, în general, să aleagă să fie cei care înțeleg, mângâie și ajută!

Foto: kudika.ro

Fii sociabil, se poartă...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply